Bygga bastu

Att bada bastu blir allt populärare i vårt land. Det finns en mängd färdiga byggsatser på marknaden men det går givetvis även att platsbygga i lösvirke. Ska man få allting rätt är det mycket att tänka på innan man sätter igång med sitt bygge. Använd kontaktformuläret för att beskriva dina önskemål så återkommer vi och bokar in en tid för att kostnadsfritt komma och titta på ditt projekt.

image

Nedan tar vi upp ett antal faktorer som är bra att veta innan du bestämmer dig för hur du ska bygga din bastu. Dom siffror som beskrivs nedan är exempel och kan variera beroende på vilket fabrikat och typ av aggregat du använder. Kolla alltid upp mer specifikt med den leverantör du väljer vad som gäller för just dig!

Bra att tänka på angående bastu i lösvirke

Bygger du i lösvirke är det mycket mer att tänka på än om du köper en färdig byggsats.

Hur stor bastun ska vara avgörs av hur många personer du vill ska rymmas och av hur stort det utrymme där den ska placeras är. En riktlinje är att man brukar räkna på 0,8kvm/person.

Takhöjden behöver vanligen vara 190 – 210 cm, beroende på vilket aggregat du väljer.  Således är det första du bör göra att kolla upp och bestämma dig för just vilket bastuaggregat du ska ha.

Hur löser du ventilation i bastun?

Den inkommande luften bör placeras ovanför aggregatet, vanligen ca 50 cm. Detta gör att den kalla tilluften direkt blandas med värmen. Placerar du tilluften för långt ifrån riskerar du att få en kall zon längst ner i din bastu. Frånluften ska sedan ledas ut på mekanisk väg och bör placeras så högt och så långt bort som möjligt från tilluften.

Väggar och isolering

Om det finns möjlighet är det bästa och enklaste sättet när du bygger bastu att bygga den fristående en bit innanför dom befintliga väggarna i det utrymme där den ska stå. Detta för att slippa problem med fukt och ventilation.

Givetvis är det viktigt att du förstärker där bastuaggregatet ska hänga om du valt ett vägghängt sådant. För övrigt bör en bastuvägg och tak bestå av invändig panel, aluminiumfolie, minst 50mm isolering och sedan avslutas med någon form av väggskiva.

Färdig byggsats

Det allra säkraste sättet att veta att allt blir rätt är att köpa en byggsats där du får väggar och tak i färdiga sektioner och där även inredning och ett aggregat anpassat för storleken på bastun finns med. En sådan byggsats tar heller inte särdeles lång tid att montera och du slipper allt vad gäller beräkningar.