Byta fönster

Är det svårt att få upp och bibehålla värmen i ditt hem? I så fall kanske du tänkt tanken att tilläggsisolera ditt hus. Vad många förbiser är att de allra största energitjuvarna ofta är gamla fönster och dörrar, vilka alltså står för en stor del av värmeläckaget. I vissa fall – speciellt om du har mycket fönster/dörrar- kan det faktiskt vara närmast lönlöst att tilläggsisolera huset innan man bytt ut dessa energitjuvar. Använd kontaktformuläret för att beskriva vad du behöver hjälp med så hör vi av oss och bokar in ett kostnadsfritt hembesök.

 

image

 

Vad som kan vara bra att tänka på

Är det dags att byta ut dina fönster och dörrar?

Det syns i allmänhet ganska väl om ett fönster är nytt eller gammalt. Troligen finns det också papper på om tidigare ägare faktiskt nyligen har bytt ut fönster eller dörrar i byggnaden.

Måste du kunna öppna fönstren?

Det finns öppningsbara fönster i olika varianter som nu för tiden har ett väldigt bra energivärde. Men det allra bästa är givetvis ändå ett icke öppningsbart sådant. Kanske räcker det med att några enstaka kan öppnas.

Vilket fabrikat ska jag välja?

Det finns en uppsjö av fönsterleverantörer på marknaden. Även lågpriskedjor har fönster. Givetvis går pris och kvalité ofta hand i hand. Det viktiga när du ska byta fönster är att du får ett med ett bra u-värde, vilket alltså är ett mått på hur mycket värme fönstret/dörren släpper ut i stängt läge. Ju lägre u-värdet är desto mindre värme släpper det ut.

Egentligen är det första du ska göra att bestämma dig för hur dina fönster/dörrar ska se ut. Ska det vara spröjs, ska det vara trä eller aluminium på utsidan, ska dom ha samma storlek som dom gamla o.s.v. Därefter är det bara att leta runt tills du hittar den leverantör som har det du söker och som prismässigt faller dig bäst i smaken.

Att byta fönster går förhållandevis fort om man har rätt utrustning. Att tänka på är att det emellertid ofta tillkommer nya foder, smyg och lister runt dessa. Vilket dock i sammanhanget är en ganska liten kostnad.