Tillbyggnad

Det sägs att det viktiga när man köper sig ett boende är att man är nöjd med läget – var huset ligger och hur det ser ut i omgivningen- medan själva huset alltid går att bygga om/till.

 

image

 

Kanske är det tillökning på gång i familjen eller så är det dags att bygga en relaxavdelning. Oavsett vilket hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen. Använd kontaktformuläret för att beskriva din dröm, dina tankar och för att ställa dom frågor du har så återkommer vi till dig. Ett kostnadsfritt hembesök där du kan få hjälp med att mäta och räkna är alltid att rekommendera.

Det finns mycket att tänka på innan man bygger till

Hur ser det övriga huset ut?

Det allra vanligaste är att tillbyggnaden anpassas efter det befintliga huset avseende stil, teknik och material. Men kanske har du planer på att byta ut taket på det befintliga huset och t.ex. ska passa på att byta från tegel till plåt. Eller så kanske det är dags att byta panel på huset och då har du nu möjlighet att välja en helt annan sort på tillbyggnaden.

Får du bygglov för ditt projekt?

Kontrollera detta med din kommun i god tid. Inget är så tråkigt som när bygglovsansökan drar ut på tiden och försenar bygget. Alltid är det också någon som har synpunkter, prata därför i ett tidigt skede även med dina eventuella grannar. Ofta räcker det med att människor har blivit informerade från början och känner sig sedda och respekterade, för att dom ska ha en mer positiv och förlåtande syn på om ditt bygge skymmer eller förändrar omgivningen mycket.

Hur stort får du bygga?

Detaljplanen för ditt område avgör hur stort du får bygga. Men givetvis kostar det mer ju större du bygger och det är att rekommendera – om du vill spara pengar – att snarare dra ner på storleken på bygget än att dra ner på kvalitén.

Hur/var ska tillbyggnaden placeras?

Det är viktigt att veta hur marken ser ut där du vill placera din tillbyggnad. Nu för tiden rekommenderas det ofta att alltid gjuta en platta för tillbyggnaden oavsett om övriga huset står på torpargrund eller inte. Men givetvis går det oftast att istället gjuta en sula och använda sig av samma konstruktion som till det övriga huset.

Kanske finns det växtlighet du vill ha kvar på din tomt som gör det svårt att placera tillbyggnaden eller så vill du slippa insyn och kunna utnyttja morgon- eller kvällssol?

Hur ska tillbyggnadens tak anslutas mot det befintliga?

Om du förlänger ditt hus och alltså bygger ut från ena gaveln blir det mycket enklare att få till en vattentät anslutning och framförallt går det fortare. Bygger du istället i vinkel är det mer att tänka på för att få en tät anslutning mellan dom respektive byggnadsdelarna.

Hur ska fönster och dörrar placeras?

Vanligen väljer man samma utseende på dörrar och fönster som på den befintliga byggnaden. Men nu har du ju möjlighet att själv få bestämma exakt var dessa ska sitta. Kan vara värt mycket att lägga några extra timmar på att gå igenom för och nackdelar med placering på olika ställen i tillbyggnaden.

Hur mycket isolering ska du ha i väggar, tak och golv?

Även om det övriga huset kanske inte har den bästa isoleringen kan det vara värt att lägga på några kronor för att få en gedigen isolering i tillbyggnaden. Kanske kommer det en dag då du vill tilläggsisolera ditt hus och då är det väldigt tråkigt och onödigt kostsamt att även behöva tilläggsisolera tillbyggnaden.

Ska du dra in vatten och avlopp i tillbyggnaden?

El kommer du till stor sannolikhet att behöva dra in men denna kan man dra invändigt i väggar och ovanför undertaket. Vatten går också oftast att dra på detta vis. Men avlopp – om du tex ska bygga badrum/kök i tillbyggnaden – kräver desto mer planering.